12 april 2022 in Conversie
Leadgeneratie is een woord dat in ‘marketingland’ vaak wordt gebruikt. Het omvat eigenlijk alle activiteiten die je toepast om potentiële klanten te benaderen én aan jouw bedrijf te binden. Mensen die een potentiële klant zijn, noem je een ‘lead’. Zodra een lead iets bij jou koopt, is jouw lead dus omgezet in een klant. Hierin zijn ook weer verschillende stappen te volgen, want iemand kan een ‘koude lead’ zijn, maar ook een hele ‘warme lead’.
Voorbeeld van een warme lead:
Jij hebt een e-book dat gratis is te downloaden via jouw website. Eva komt via een advertentie op sociale media op jouw website terecht, drukt op de downloadknop en leest jouw e-book. Ze vindt het interessant en je blijft in haar hoofd rondspoken. Toch heeft ze nog niets bij jou gekocht, máár de interesse is gewekt. Je zou Eva kunnen omschrijven als een warme lead. Ze heeft immers al iets van jou gelezen, ze kent jouw aanbod en haar interesse is gewekt. Het e-book dat ze heeft gelezen is in dit geval jouw ‘lead magnet’.
Voorbeeld van een koude lead:
Jij hebt een geweldig aanbod en je weet zeker dat bedrijf A jouw ideale klant is. Alleen kent bedrijf A jouw organisatie nog niet, sterker nog, ze hebben nog nooit van jou gehoord. Toch besluit je om ze spontaan te bellen om over jouw aanbod te vertellen. Dit bedrijf zou je kunnen omschrijven als een koude lead. Ze hebben nog nooit van jou gehoord en toch ben jij van mening dat ze jouw ideale klant zijn. Het bellen van zo’n koude lead kan twee kanten op. Of ze wijzen je keihard af, of de interesse is gewekt en ze horen jouw verhaal graag aan.
Een lead magnet ontwikkelen kan best lastig zijn. Daarom is het goed om de tijd te nemen om hier goed over na te denken.
Het is goed om de volgende punten voor jezelf duidelijk te krijgen:
Vaak zie je dat bedrijven kiezen voor een ‘gratis weggever’. Dit kan in vele vormen zijn, zoals een e-book met praktische tips en waardevolle informatie. Maar ook een casestudie of white paper als gratis download kan heel effectief werken. Uiteindelijk gaat het erom waar jouw potentiële klant behoefte aan heeft en wat bij jouw bedrijf past. Deze ‘gratis lokkertjes’ kan je zelf vullen met content waar jouw klanten echt iets aan hebben.
Als je precies weet waar jouw klanten behoefte aan hebben is het tijd om een goede weggever te maken. Houd in gedachten dat veel mensen druk zijn en ze daarom geen zin (en tijd) hebben om ergens urenlang in te duiken.
Tips voor een goede weggever:
Uiteindelijk gaat het erom dat je een weggever als lead magnet ontwikkelt die jouw aanbod goed laat zien én oprecht interessant is voor jouw doelgroep.
Ben jij er klaar voor om zelf aan de slag te gaan om meer leads te verzamelen? Dan wil ik je er als laatste op wijzen dat jouw website ook een hele belangrijke lead magnet is. Tenminste, wél als je er goed over nadenkt! In mijn e-book deel ik alvast zes tips om een succesvolle website neer te zetten. Download mijn gratis e-book hier.